České zlato na MS FMBB 2019

14.05.2019 22:59

Jihočeský Písek během krátké doby již podruhé hostil největší světovou kynologickou akci, Mistrovství světa FMBB. Mondioringovou soutěž organizovala Dudla parta, skupina zapálených mondioringářů, které vedou Věrka Hlaváčková a Dušan Skula. Neskutečně těžký úkol si vzali. Zorganizování týdenního závodu na který přijedou lidé z celého světa je takový, řekl bych, logistický oříšek. Dovézt kulisy, postavit a odvézt je, je to nejmenší. Administrace před závodem, komunikace se závodníky, rozhodčími a figuranty, organizace samotného závodu včetně např. okamžitých online výsledků, rychlé řešení vzniklých problémů... Hodně toho museli zvládnout. A Dudla parta to dala na výbornou! Jejich nadšení potvrzuje i to, že Dušan místo toho, aby Věrce u domu postavil pěknou terasu, postavil UFO. Dušan stvořil kovovou konstrukci gargantuovských rozměrů, vypadající jako šlílená mnohonožka s domečkem na zádech. Tato vysoce nepravděpodobná věc v sobě skrývala neskutečně vychytaný úkryt pro figuranta při vyhledání v kategorii 3.

Úterním ránem začal Světový pohár kategorie 1. Startovalo 31 týmů z 19 zemí. Českou republiku reprezentovali Ivana Mázorová s Aristosem Vilerrah a Radek Čajka se psem Be Thor Frosty Fox. Byť se oběma týmům nepodařilo zopakovat své nejlepší letošní výsledky, rozhodně nepropadly. Radek získal 162 bodů a skončil na 12. místě, Ivana se 160,4 b. vybojovala 14. místo. Oba splnili bodový limit zkoušky a to se na MS počítá. Jedničky vyhrála ruská závodnice Aleksandra Butusova, druhá skončila Anne-Sophie Mullenders z Belgie, třetí místo vybojoval Oz Cohen z Izraele.

Středa. Světový pohár kat. 2. Zlatá středa pro český mondioring. Zlatá středa pro Báru! 31 týmů bylo rozděleno do dvou dnů. První den startovalo 26 a druhý den zbylých 5 týmů. Českou republiku reprezentovaly Radka Vodová s Aderitem Psychopatic a Barbora Vilimcová s Torontem. Nejprve se startovním číslem 9 nastoupila Radka s Aderitem a společně vybojovali 247 bodů. Zdálo se to být málo, ale výsledky ostatních závodníků ukázaly, že závod je hodně těžký. Bára s Torontem startovali jako dvanáctí. Neskutečně nádherný výkon. 280,5 bodu. Fantazie! Po prvním dnu Bára na prvním a Radka na čtvrtém místě. Ve čtvrtek nastoupilo na start posledních pět týmů. Báru s Torontem už nikdo nepřekonal! Barbora Vilimcová s Torontem je Světovou výtězkou kat. 2 MS FMBB 2019!!! Radka Vodová a Aderito Psychopatic skončili na úžasném sedmém místě. Obrovská gratulace, holky! Druhé místo obsadil Francois Massart z USA, na třetím místě skončil Alafragis Alexandros z Řecka. Úžasné čtvrté místo vybojoval člen našeho klubu Marcin Gawron s Arnonem, reprezentující Polsko.

V kategorii 3 bohužel nenastoupil žádný český tým. Skvělého úspěchu dosáhli rakouští závodníci. Mistryní světa FMBB 2019 se Martina Praunias a Lasco vom Satansberg. Druhý skončili Stefan Bittner a Egon Eloy from the House of Wolfs. Třetí místo obsadili Itay Stessin a Garry du Wadi Esther z Izraele. Soutěž družstev s převahou vyhráli závodníci z Rakouska, druzí skončili Španělé, třetí belgičtí závodníci.

Na letošním MS figurovali i členové našeho klubu, Jiří Toman a Jacopo Galleani. Společně figurovali kat. 1, Jacopo figuroval i kat. 2 s Killianem Ottem, Jirka pak společně s Madalinem Draganem a Adrienem Bausmayerem figuroval v kat. 3. Díky za skvělou práci, kluci!

Reprezentační oblečení našim reprezentantům ušila firma Dogexpert.

-zd-

Fotografie laskavě poskytla Lenka Rytychová.