MONDIORING-TURNAJ Bystrovany 14.4.2012 - článek

23.04.2012 19:53

Mondioring klub ČR má za sebou třetí oficiální závod podle ZŘ Mondioring se zápisem zkoušky v „novodobé historii klubu“, tedy od doby, kdy byli v MK ČR jmenováni první národní rozhodčí a kdy byla udělena licence prvním národním figurantům. Na tomto závodě posuzoval Zdeněk Volný a figuroval Pavel Urban a zároveň pozvání klubu přijali dva pánové ze Švýcarska:

A to Marc Michel, který má mnoho zkušeností nejen jako figurant mondioringu, ale zároveň jako psovod soutěží se svým psem v kategorii 3.

A jako rozhodčího klub pozval jednoho z nejpovolanějších ve světovém mondioringu, neuvěřitelně všestranného Patrica Corpataux , který je léta úspěšným závodníkem nejen v mondioringu – s několika psy má složeno několik desítek (!!!) zkoušek mondioring 3, je Mistr Švýcarska, je mnohonásobným účastníkem mistrovství světa v mondioringu a dá se říct, že s umístěním vždy ve špičce.

Patric patří mezi špičku i ve služební kynologii (švýcarská armáda - psovod, figurant, rozhodčí) a také v mezinárodních soutěžích záchranářských psů – IRO (jen se psem Timem 6x start na MS IRO, z toho je 4. Vice-Mistr světa). Mezinárodní akce IRO Patric také posuzuje.

 

Ne na závěr, jak bývá zvykem, ale hned na úvod musíme poděkovat všem sponzorům, díky kterým tento mezinárodní závod mohl proběhnout a díky kterým také všichni soutěžící obdrželi krmivo či upomínkové a věcné ceny. A to hlavnímu sponzorovi akce firmě Happy Dog a paní Yvetě Trousilové, obchodní ředitelce (Teplice), dále firmě Canis Prosper a manželům Hruškovým (Bohuslavice), Centru krmiv HART Olomouc, panu ing. Karlu Krybusovi, panu Milanu Fulmekovi, velký dík patří panu Liborovi Hanzelkovi a firmě Pneuservis Hanzelka Nový Jičín.

Velice děkujeme všem členům Mondioring klubu ČR, kteří  jakýmkoliv způsobem pracovali na organizaci a přípravě akce i těm, kteří se podíleli na zdárném průběhu akce samotné ať už přímo v ringu nebo mimo něj.

Taktéž musíme poděkovat KK Bystrovany, který nám již potřetí na akci poskytl bezplatně svůj kynologický areál.

 

Zvláštní poděkování patří Radimovi Kelarovi, hlavnímu organizátoru a pořadateli akce, který měl na přípravě závodu lví podíl a který zároveň pracoval v ringu a po té i na semináři rozhodčích a figurantů jako tlumočník.

A samozřejmě děkujeme za posouzení závodu rozhodčím Patricovi Corpataux a Zdeňku Volnému a figurantům Marcovi Michelovi a Pavlovi Urbanovi.

 

A teď k samotnému závodu a výkonům psů:

Pro velkou spokojenost s minulými závody MK ČR se závod konal opět na cvičišti KK Bystrovany, kde je k dispozici velká zrekonstruovaná klubovna s výborným zázemím, mimo vlastní cvičební plochy je k dispozici oplocený tréninkový prostor, hned vedle je dobrá možnost parkování i venčení psů.

Závod byl zajištěn zodpovědně, bylo připraveno vše, co k takovému závodu patří. Jen jednu věc jsme nemohli ovlivnit a to je počasí. Naštěstí se nevyplnila hrozivá předpověď, kdy v této oblasti mělo celý víkend vytrvale pršet. Bylo chladno, chvílemi se mračilo, ale déšť přišel až v neděli po závodě.

Tohoto mezinárodního klání se zúčastnilo celkem 13 soutěžících, z toho 6 Čechů, 6 Rakušanů a jeden Polák. Kromě jedné startující feny holandského ovčáka bylo možno vidět pouze belgické ovčáky malinois.

Když jsme si pozvali Patrica Corpataux, který posuzoval i prestižní MS mondioring - všech plemen 2011, nemohli jsme očekávat „procházku růžovým sadem“. A taky že ne… V kategorii 1 startovalo pět psů (z 6-ti přihlášených) a limit zkoušky splnili jen dva. V kategorii 2 bylo osm psů (z 9-ti přihlášených) a limit zkoušky splnili také pouze dva psi.

 

Těm, co splnili limit zkoušky na tomto závodě, patří velká gratulace, klobouk dolů!

Ring byl postaven velice obtížně, všechny disciplíny, co šly, se prováděly co nejblíže k divákům, přímo u plotu, u dvou stanů, přívěsného vozíku naloženého balíky slámy a mezi dalšími kulisami. Z poslušnosti byla asi nejobtížnější chůze u nohy v kategorii 2 a doslova tvrdě byla postavena disciplína „vysílání vpřed“, kde podél pomyslné středové osy byly položeny 3 kopací míče, 2 malé pneumatiky, vysypán kbelík tenisáků apod. Toto bylo oříškem i pro zkušené psy v kategorii 2, ale pro mladé psy, nejen z „jedniček“ se stalo splnění cviku zhola nemožné… Diváci vždy čekali s napětím, jestli daný pejsek přinese s radostí psovodovi gumové kolečko nebo balón. Z pěti psů v „jedničkách“ tento cvik splnil pouze jeden pes – a to nejstarší a již vyzávoděný Dragon z Grodu nad Mleczna Pawla Pawlaka.

I přes vynulovanou vysílačku získala na poslušnosti nejvíce bodů Xunny z Hückelovy vily Michala Pátka, skok vysoký zvládla fena bez ztráty bodu a nejvíce bodů obdržela i v obraně a celkových 174 bodů (z 200 možných) znamenalo jednoznačně 1.místo v kategorii 1.

Pro diváky byla v obraně jistě zajímavá choreografie disciplíny „obrana psovoda“. Tento náročný cvik zvládli v kat.1 pouze dva psi, resp. feny – již zmiňovaná Xunny a Brandy Blue Štíhlouš Dušana Skuly (2.místo). A toto rovněž rozhodlo o konečném umístění obou fen a splnění limitu zkoušky. Dušan tentokrát porazil svou partnerku Věru Hlaváčkovou, která s Bowle Bennet Štíhlouš obsadila 3.místo.

V kat. 2 splnili cvik vysílání jen dva psi – Jerome le Bosseur Rakušanky Iriny Fleischanderl a Pollo z Hückelovy vily Pavly Gorčákové. V kat. 2 již ostřílený Jerome celkově zvládl celou poslušnost s nejmenšími bodovými ztrátami, obě překážky (skok vysoký 120 cm a kolmá stěna 210 cm) bez ztráty bodu, předvedl i velmi pěknou obranu a Irina se posléze mohla radovat ze zaslouženého vítězství (253 bodů z 300 možných). Zmiňovaný Pollo předváděl celkově velmi slušný výkon, např. pouze jako jeden ze dvou startujících v kat. 2 obdržel plný počet bodů na přepadu (druhým byl Athos Spirit of Graz Lisy Kramer). Ale Pollovo nenalezení figuranta v časovém limitu stálo Pavlu Gorčákovou 40 bodů (anulován cvik revír + doprovod). Obsadila sice pěkné 3.místo, ale zápis zkoušky jí tentokrát unikl.

Obranu psovoda (přepad) v kat. 2 splnilo celkově 5 psů, někteří se ztrátami za vzdálení se od psovoda nebo překusy při zákroku. Dva psi se nechali rozhodit velice aktivním „falešným“ figurantem a na přepad druhým figurantem nezareagovali vůbec. Vyloženou smůlu měla rakouská závodnice Erna Komarnicki. Její Garant of Flying Porkies byl natolik rozrušen průběhem tohoto přepadu, že omylem kousl do nohy Ernu, vzápětí se vzpamatoval a provedl krásný zákrok na správného figuranta. Rozhodčí nechali tento cvik psa dokončit, ovšem se ztrátou celých 30 bodů. To byla pro tuto dvojici velká ztráta a přestože zbytek obran měl Garant opět velmi kvalitní (tohoto psa jsme již viděli na našem závodě na podzim 2011, kdy kat.2 vyhrál), na zkoušku to tentokrát nestačilo.

Ve zkušebním řádu mondioring se praví: „Figurant se musí chovat vždy tak, jako by nebyl chráněn ochranným oděvem, a psovi se musí bránit, nebo na něj působit svojí rychlostí, lstí, útočností a uhýbáním“.  Míra se stupňuje podle jednotlivých kategorií.

Náležitě instruovaní figuranti na těchto závodech se tohoto v kat.2 drželi na 100%, psy prověřovali skutečně důkladně a nikomu nic nedarovali… Zvláště se „vyřádil“ Marc Michel při doprovodech. Tento drobný mladík dokazoval svou neuvěřitelnou mrštnost při každém psovi. A nutno dodat, že také velký kus odvahy, např. při doprovodech feny holandského ovčáka Boyd´s Bullriding Iron Maiden Markuse Dangla, kterou nechal vyskočit na balíky slámy a aby ji dostal, kam potřebuje a mohl jí utéct co nejdál (za každý metr, kdy figurant psovi uteče, jsou bodové ztráty a u několika psů dokázal Marc psovi doprovod v podstatě vynulovat) si nechal tuto fenu nepříjemně štěkat přímo u obličeje. Což je také zachyceno v naší fotogalerii závodu.

Dva psi figuranta v časovém limitu nenašli a tudíž se na doprovody nedostali, další dva psi ztratili na doprovodech celých 30 bodů, další fena získala pouze 5 bodů, další pes jen 10 bodů. Nejvíce bodů dostal za doprovod Garant Erny Komarnicki a jako druhý nejlepší byl v této disciplíně pes Stefana Preradovice. Tento nejmladší, ještě ne tříletý,  pes v kategorii - Chester Spirit of Graz - byl přihlášen původně do kat.1 a až pár dní  před závodem se psovod přihlásil do kategorie vyšší. A dobře udělal. Mladý Chester sice neměl bodově nejlepší poslušnost, ovšem obranu předvedl excelentní a nejlépe hodnocenou ze všech psů v kategorii a díky tomu obsadil v konečném pořadí 2.místo a splnil limit zkoušky. A to, jak již bylo uvedeno, jen jako jeden ze dvou startujících v kategorii 2, šest dalších na limit zkoušky tentokrát nedosáhlo.

Závodní sezóna teprve začíná, někteří z nás mají ještě co pilovat… tak nashledanou na některém z dalších závodů!

 

Dagmar Volná

Foto Šárka Velčovská

 

Výsledková listina

Fotogalerie Šárky Velčovské: https://picasaweb.google.com/100987181958128814014/MezinarodniMondioringTurnajPodleKat1A2BystrovanyUOlomouce1442012