SEMINÁŘ POD ŠVÝCARSKOU TAKTOVKOU

23.04.2012 20:08

Po ukončení soutěžního klání proběhl dne 14. dubna 2012 v Bystrovanech předem dohodnutý seminář pro naše národní rozhodčí a figuranty. Jeho režie se chopili Patric Corpataux a Marc Michel. Prvně jmenovaný je ve světě Mondioringu uznávaná persona, jelikož se několikrát zúčastnil mistrovství světa v královské kategorii 3 jako psovod a rovněž se na této vrcholné akci představil coby rozhodčí. Marc Michel je jedním ze špičkových švýcarských figurantů, který vlastní i licenci mezinárodní.

Naplánování termínu závodu a následného semináře se povedlo i v tom, že v lednu tohoto roku absolvoval Patric ve Francii proškolení mezinárodních rozhodčí pro Mondioring. Díky tomu mohl ještě „za tepla“ předat ty nejčerstvější novinky ze světového dění našim rozhodčím a figurantům.

Oba pánové se představili jako naprostí profesionálové a na seminář byli skvěle připraveni. Své poznatky s námi rozebírali za použití videa, takže bylo vše vysvětleno nejenom slovem, ale přímo na konkrétních případech, což bylo obrovským přínosem. Právě díky video- sekvencím jsme byli zasvěceni i do těch nejmenších detailů, ať už se to týkalo práce figurantů či rozhodčích. Na naše přání byla naprostá většina času věnována vrcholné kategorii 3, aby si ji naši členové pod vedením zkušenějších kolegů řádně „osahali“. Nutno také zmínit, že seminář neprobíhal jako strohý výklad již zmiňovaných pánů, ale aktivně byli do spolupráce zapojováni i naši figuranti a rozhodčí. Díky tomu se probralo velké množství témat i ne přímo souvisejících se zkušebním řádem. Obzvláště Patric se projevil i dost emotivně a všechny přítomné přesvědčil, že je to PAN rozhodčí s obrovským přehledem.

Z mého osobního pohledu bylo potěšitelné, že jsme se s Patricem a Marcem shodli i na filozofii provádění Mondioringu, kterou se řídí náš klub. Díky vstřícnosti našich švýcarských kolegů se seminář časově pořádně natáhl a my tak měli možnost doslova „vyždímat“ maximum informací. To by nám mělo pomoci opět o něco posunout laťku kvality v rámci mondioringového dění v České republice.

 

Za výcvikovou komisi

Roman Vala